Chans att dela med sig

En rolig och för mig väldigt givande del är att lära ut hembryggning till andra intresserade. David, en fd. kollega, har nyligen börjat brygga och påbörjat sitt lilla bryggeri han med. För att inte göra det allt för svårt, dyrt och med för många initiala inköp rekommenderade jag David att testa BIAB. BIAB är ett akronym för Brew In A Bag och innebär att man mäskar, lakar och kokar i samma kärl. Ofta i kombination med sk. no sparge dvs. utan att skölja genom malten efter lakning. Malten ligger i en säck sydd av en finmaskig väv genom vilken vörten silas. När man mäskat klart lyfter man upp hela säcken och vörten rinner av. Det kräver en likt no sparge att man antingen har hela mängden vatten direkt i kärlet eller att man tillsätter mer vatten sen.  Har man en stor gryta finns ingen anledning att tillsätta vatten efter. Man skulle kunna tänka sig en minimal ökad mäskeffektivitet om man väljer att skölja genom malten med vatten, men det rör sig om en eller ett par procent och ökar arbetet.

Jag hade aldrig testat BIAB förut, men det liknar väldigt mycket hur de flesta bryggverk för hembryggare fungerar, dock utan recirkulering av vörten, något man dock kan kombinera (vi får se om jag återkommer till detta).

Hela bryggdagen gick väldigt bra även om David var upptagen med barnpassning 70% av tiden. Jag hade brorsan med också så både han och jag fick empiriska studier av BIAB-tekniken och jag måste säga att jag var väldigt imponerad över hur enkelt och smidigt det var. Tankarna gick direkt vidare på hur man skulle kunna förfina tekniken om man själv skulle köra det hemma.

En annan trevlig erfarenhet var att brygga utomhus. David hade precis köpt ett gasolkök och vi hade verkligen inga problem att koka vörten. Grytan vi använde var en gammal 25-liters aluminiumgryta jag skänkt till David men vi insåg snabbt att den var för liten för ändamålet då planen var att få ut och kunna ”kegga” 19 liter öl.

Ölen vi bryggde var en ganska klassisk IPA med Centennial- och Citra-humle. Jag har inte receptet sparat här hemma då den komponerades hos David. Mycket god blev den dock.

Kommentera